Weerstand anders bekeken


Menig project of ontwikkelteam kent het fenomeen dat een ander iets voor jou of je team moet doen en dit vakkundig weet te omzeilen. In sommige organisaties is het de cultuur om vooral niet te doen wat een ander je vraagt. Met als gevolg stroperige werkprocessen, oeverloze overleggen en tenenkrommende afspraken.

Maar zoals we allemaal hebben geleerd, blijven we vriendelijk communiceren en ons verplaatsen in de ander.

Lukt dit nu allemaal met zoveel weerstand? Het eerlijke antwoord is: “meestal niet..”. Toch moeten we als ontwikkelaar of team verder, en dus is de vraag hoe maken we al die ellende een beetje dragelijk?

Wanneer weerstand in onze werkomgeving een gegeven is, kun we daar dan ook weinig aan doen. Maar hoe ermee omgaan des te meer.

Het is ook leuk wat er gebeurt. Zeker wanneer je oplet en steeds weer bepaalde weerstandsreacties waarneemt. Je kunt er een spelletje van gaan maken. In navolging van de bullshit bingo een heuse weerstandsbingo.


In deze blog vind je een bingokaart, die je in je eigen organisatie kunt gebruiken. Ga eens met je team kijken hoeveel kaarten je in een week vol krijgt?

Een leuke uitkomst van dit spel is wanneer iemand je vraagt waar je mee bezig bent en je dit uitlegt. Vaak zal er herkenning zijn en heb je een mooie start gemaakt om echt met elkaar te gaan communiceren en samen te werken.


De bingokaart in deze blog is niet uniek en voel je vrij deze naar eigen omgeving aan te passen. En o ja, ga de kaart ook eens voor je eigen reacties gebruiken. Hoeveel pannensets heb jij al…….?